Indul az Operabeavató új évada

A Dinyés Dániel és Göttinger Pál nevével fémjelzett Operabeavató tíz éve bizonyít telt ház előtt, és teszi mindenki számára élménytelivé az opera műfaját. Az összeszokott páros stand up-ja egy-egy opera szórakoztató elemzésével és improvizációval teszi érthetővé a művet, a műfajt. A rendhagyó előadás-sorozat célja, hogy a színházkedvelő, a már operarajongó, vagy még operafélő és a szórakozni vágyó néző számára is egyedülálló élményt nyújtson. Az alkalmakon a karmester- zeneszerző Dinyés Dániel vezeti be a nézőket a zene rejtelmeibe, míg az operai próbafolyamatba Göttinger Pál rendező enged betekintést.

A Delta Produkció sorozata tavalyi évadban már két helyszínen, két különböző sorozattal várta a közönséget. A 2023/24-es évadban is folytatódik az együttműködés a Magyar Zene Házával, ahol szeptembertől Puccini Bohémélet című klasszikusát szedi ízekre a csapat. A Dinyés-Göttinger duó jól ismeri a művet, hiszen közösen is színpadra állították már, adta magát, hogy beavató formájában is megismertessék a közönséggel az egyik leghíresebb olasz operát. „A Bohémélet ugyanolyan könnyen elemezhető, mint egy Mozart-opera. A jól hallgatható felszín alatt elképesztő mélységben zajlanak a drámák. Mindegyik szereplője egytől egyig élő karakter, a hétköznapi embereket látjuk a színpadon, ami miatt nagyon könnyű rádöbbeni, hogy ez velünk is megtörténhet, akár meg is történt már. A köznapiságában rejlik a művészi varázsa ennek a műnek. Puccini ráadásul a világ legjobb dramaturgja volt, aki mindent tudott a színházi szakmáról. Tudta, mikor kell megríkatni és mikor megnevettetni a nézőt, de azt is, hogy mennyi időt vesz igénybe egy díszletelem betolása. Saját munkáját mindig a cselekménynek rendelte alá.” – mondja Dinyés Dániel, aki Göttinger Pállal és a meghívott operaénekesekkel együtt nyolc részen keresztül mutatja be a művet ősztől. A Bohémélet elsőrangú színdarab is, amely sok együttes jelenetet, alkalmanként négy-öt közreműködő operaénekest ígér, így a szokásos improvizációs jelenlét még bátrabb formájában mutatkozhat meg.

https://magyarzenehaza.com/programsorozatok/operabeavato

Az Operabeavató idén is készül újdonsággal! A Bohémélet elemzésével párhuzamosan, a 6szín színpadán indul el A néző közbeszól című sorozat. A csapat különleges vállalása, hogy a közönség segítségével hozzon létre egy új magyar operát. „Tízévnyi remekműelemzés után úgy döntöttünk, elintézzük a nézőknek, hogy létrehozhassanak egyet ők is. Munkamódszerünk ugyanaz lesz – jelenetek zenei és színpadi elemzése – de hogy mi a tárgya mindennek, azt a közönség segítségével és közreműködésével, alkalomról alkalomra találjuk majd ki. A végére, kilenc hónap alatt megszületik egy új mű. Mindent fordítva csinálunk majd, tehát részről részre írjuk a művet, amit az énekesek is menet közben tanulnak majd meg. Szerintünk az opera egy élő, ruganyos, játékos műfaj, nem muzeális. A szemünk láttára is létrejöhet.” – mondja Göttinger Pál, aki a nézők által is diktált
jelenetek kitalálásáért és a közönség előtti rendelkezőpróbák megtartásáért felel. Dinyés Dániel írja a zenét, a Néző közbeszól című sorozatban pedig csatlakozik a csapathoz Závada Péter költő, drámaíró is, aki a librettót hozza majd létre.

https://deltaprodukcio.jegyx1.hu/eloadas/1792/operabeavato:-a-rendezo-kozbeszol

A néző közbeszól című sorozat állandó közreműködői Bordás Barbara, Erdős Attila és Kolonits Klára operaénekesek lesznek. Ők a Magyar Zene Házában látható Bohémélet-sorozatban is fellépnek majd, többek között Horák Renáta, Horváth István, Kiss András, Kovácsházi István, Máthé Beáta, Pataki Bence, Sándor Csaba, Szélpál Szilveszter és Tötös Roland társaságában.

Annak érdekében, hogy az Operabeavató a megszokott minőséget megőrizve folyamatosan fejlődni tudjon, a Delta Produkció tavaly elindította Patreon-felületét is. Az alkotók célja, hogy leghűségesebb nézőiknek exkluzív tartalmakkal és szolgáltatásokkal hálálják meg a támogatást.

https://www.patreon.com/operabeavato

A néző közbeszól című sorozat 2023. október 2-ától a 6színben, míg a Bohémélet egész évadon át tartó elemzése szeptember 26-ától a Magyar Zene Házában látható. Az előző évad sikere, a Magyar Zene Házával koprodukcióban létrejött Bánk bán-sorozat egyes részei az eSzínházzal kötött együttműködésnek köszönhetően egyedülálló minőségben, online is láthatóak és egész évben elérhetőek maradnak.