Küldetésben a Darázs

 

A Delta Produkció Darázs című előadása, Sodró Elizával és Kiss-Végh Emőkével a főszerepben 2022 óta látható a Centrál Színházban. Morgan Lloyd Malcolm nagy sikerű krimije két egykori osztálytárs újbóli találkozását meséli el. Ördög Tamás rendezésében egy fordulatokkal teli, lebilincselő történet elevenedik meg, aminek hátterében egy fontos, és meghatározó téma, az iskolai zaklatás, vagyis a bullying bújik meg. A két szereplő közös iskolai múltjában gyökerező probléma, a gyerekkori emlékek a történet szerint sérelmek és traumák lenyomataként köszönnek vissza, és határozzák meg a felnőtt létüket, személyiségüket. A Darázs az iskolában átélt traumák hatásait vizsgálja, műfajának köszönhetően mégis átélhetően, a fiatalok körében is népszerű, befogadható módon.

Azt tapasztaltuk, hogy a Darázs témája valódi párbeszédeket indított el. Olyan kérdéseket vetett fel a nézőkben, amik spontán közönségtalálkozókat eredményeztek. Fontosnak tartjuk, hogy a nézői igényeket figyelembe vegyük, reagáljunk rájuk. Hiszünk abban, hogy a művészet eszközével segíthetjük a mindannyiunk számára fontos, akár kibeszéletlen problémák megoldását. Éppen ezért, Darázs című előadásunkat a visszajelzésekkel és célkitűzésünkkel összhangban egészítettük ki szakmai, feldolgozó programmal, amelyben az UNICEF Magyarország nyújt segítséget. Az együttműködés első állomásaként az előadásunkhoz kapcsolódó négy alkalmas beszélgetéssorozat valósult meg. Az UNICEF Magyarország szakemberei, valamint Sodró Eliza, Orvos-Tóth Noémi, Peller Anna, Szinetár Dóra és Balatoni József részvételével készült feldolgozó beszélgetések rögzítésre kerültek és podcast formájában már bárki számára elérhetőek.

deltaprodukcio.hu/kuldetes/

Az eddig elért eredmények sikerét és a beszélgetéssorozat iránt tanúsított nagy érdeklődést tapasztalva, célunk a 2023/24-es évadban a gyakorlati, még tevékenyebb segítségnyújtás felé elmozdulni. Ősztől az UNICEF Magyarország Ébresztő-óra című gyermekjogi iskolai programját van lehetőségünk oktatási intézményi falakon kívül megvalósítani, színházi közegbe adaptálni, előadásunkhoz csatolni.  Az UNICEF Magyar Bizottság 2014-ben indult, egyedülálló kezdeményezése kapcsolódik össze a Darázs című krimivel a Centrál Színházban, 16-18 éves korú osztályközösségek igényeinek megfelelően. A színházi előadás megtekintését megelőzően egy 20 perces felkészítő foglalkozás vár a résztvevőkre, amelynek segítségével sokkal tudatosabban, kritikus szemmel tudják végigkísérni az előadást. Ezt követően további 40 percben, játékos, interaktív formában kaphatnak a fiatalok ismereteket mindarról, amelyet a Darázs című előadás is témaként kínál. Hisszük, hogy a művészet eszközeinek segítségével a fiatalok könnyebben ismerhetik meg a kortárs zaklatás kérdéseit, problematikáját, a foglalkozást vezetők pedig nem csak a látottak helyes és helytelen mivoltjában segítenek eligazodni, de közösen értelmezik a kamaszokkal a Nemzetközi Gyermekjogi Egyezményben foglalt jogokat is.

Október 1-én, a Kölcsey Ferenc Gimnázium diákjainak részvételével indítottuk útjára kezdeményezésünket. Budapest Főváros 6. kerület Terézváros Önkormányzata támogatásának jóvoltából pedig 2023. október és decembere között összesen 108 diáknak van lehetősége térítésmentesen részt venni a programban, az előadáson és a hozzá kapcsolódó foglalkozáson.

Hisszük, hogy a program kivételes megoldást jelenthet mindazon osztályközösségek számára, akik egy új, izgalmas és élvezhető formában szeretnének elmélyedni egy megkerülhetetlen témában. Célunk, hogy a Darázs című előadás, és az ahhoz kapcsolódó feldolgozó program minél több fiatalhoz eljusson. A Delta Produkció örömmel fogadja mindazon osztályközösségek és támogatók megkeresését, akik részt szeretnének venni programunkban. További információ: info@deltaprodukcio.hu