Darázs a Centrálban!

Morgan Lloyd Malcolm krimijét hosszú évekig játszották óriási sikerrel Londonban. A történet két egykori osztálytárs újbóli találkozását meséli el. Gócpontja, a krimi maga, a két nő közös iskolai múltjában gyökerezik, ahol a gyerekkori emlékek immár sérelmek és traumák lenyomataként köszönnek vissza, és határozzák meg a felnőtt létüket, személyiségüket, ezzel együtt jelenidejüket. A Darázs egy fordulatokkal teli, lebilincselő történet, háttérben az iskolai zaklatás, a bullying témájával.

A Delta Produkció előadása Ördög Tamás rendezésében, Sodró Elizával és Kiss-Végh Emőkével a főszerepben mutatkozott be a Kőszegi Várszínház nyári programsorozatában, ezt követően csupán néhány alkalommal volt látható Budapesten, a Kristály Színtérben. Több játszóhelyhez hasonlóan azonban ez a helyszín sem tudja kitermelni a megnövekedett költségeket a téli szezonban, így az előadás jövője bizonytalanná vált.

„Eredetileg október közepén lett volna az utolsó előadásunk, de a bemutatónkat követően olyan mennyiségű visszajelzés és megkeresés érkezett a nézőktől, amelyeket nem hagyhattunk figyelmen kívül. Azt tapasztaltuk, hogy a Darázs témája valódi párbeszédeket indított el. Olyan kérdéseket vetett fel a nézőkben, amik miatt spontán közönségtalálkozók szerveződtek az egyes előadások után. Ennek a felelőssége mellett nem mehetünk el szó nélkül. A Centrál Színházban nem csak nagyon jó helyen lesz a produkció, de az is meg tud valósulni, hogy szervezett beszélgetésekkel és feldolgozó programokkal egészíthessük ki.” – hangsúlyozta Gerlóczi Judit, a Delta Produkció vezetője.

Az új helyszínen lévő első előadás már telt házas. Ezen alkalmat követően valósul meg a Darázs témáját feldolgozni hivatott beszélgetés-sorozat első része az érdeklődő nézők számára. A felmerülő kérdések megválaszolásában nyújt szakmai segítséget a az UNICEF Magyarország, akik szakértőik bevonásával vesznek részt az előadás utáni feldolgozó beszélgetésben. Szlankó Viola gyermekvédelmi igazgató mellé december 15-én csatlakozik Orvos-Tóth Noémi pszichológus, moderátorként pedig Sodró Eliza próbálja ki magát új szerepben. Az előadásokat követő szakmai beszélgetések podcast formájában is elérhetők lesznek. 

Az előadás sikerének, szakmai partnerhálózatának zászlóshajója a Fidelio. A programmagazin idén úgy ünnepelte fennállásának 20. évfordulóját, hogy újraélesztette a korábban a Kult50 részeként létrehozott „Ügy” kategóriát. Ennek jegyében minden évben támogatnak olyan művészeti produktumokat, amelyek valamilyen fontos, esetleg elhallgatott társadalmi kérdéssel, problémával, „üggyel” foglalkoznak. Megtiszteltetés, hogy rögtön első alkalommal a Darázsra esett a választásuk.
„A művészi alkotások segíthetnek fontos kérdésekre, problémákra ráirányítani a figyelmünket, és a Darázs is egy ilyen küldetést tölt be. S erre talán még soha annyira nem volt akkora szükségünk, mint ma. Ez az előadás – a művészi élményen túl – segít abban, hogy elgondolkodjunk rajta, hogyan teremthetünk magunknak egy jobb és élhetőbb világot.”– fogalmaz Canjavec Judit lapigazgató.

És hogy milyen is a Darázs? Aki már látta elmeséli, mégpedig itt

A Darázs december 15-étől látható a Centrál Színház kisszínpadán. Az előadásokat követő szakmai
beszélgetések az UNICEF Magyarország szakembereinek részvételével valósulnak meg.

A januári időpontokra a jegyvásárlás itt elérhető el.