Darázs című előadásunk izgalmas története az iskolai zaklatás, vagyis a bullying témájából indul ki. Morgan Lloyd Malcolm krimije rengeteg olyan kérdést felvet, amelyek alapjai a társadalmi problémákról szóló diskurzusoknak. Hisszük, hogy a művészi alkotások segíthetnek fontos problémákra ráirányítani a figyelmet. Ez a küldetésünk, amelyhez a Darázs kapcsán csatlakozott az UNICEF Magyarország, akik – meghívott vendégeink mellett – szakértőik bevonásával vesznek részt az előadásunkhoz kapcsolódó kibeszélőinkben.

Bízunk benne, hogy a művészi élmény mellett, az előadásokat követő szakmai- és feldolgozó beszélgetésekkel hozzájárulhatunk a Darázs témájához kapcsolódó társadalmi problémák megértési és gyógyulási folyamatainak elindításához is.

A beszélgetések itt meghallgathatók: 

2022. december 15.

Résztvevők: Szlankó Viola az UNICEF Magyarország gyermekvédelmi igazgatója és Orvos-Tóth Noémi pszichológus

Moderátor: Sodró Eliza

  1. január 17.

Résztvevők: Szlankó Viola az UNICEF Magyarország gyermekvédelmi igazgatója és Peller Anna színésznő

Moderátor: Sodró Eliza

  1. március 3.

Résztvevők: Szinetár Dóra színésznő, az UNICEF Magyarország jószolgálati nagykövete és Nagy-Balás Borbála az Unicef Magyarország gyermekjogi munkatársa

Moderátor: Sodró Eliza

  1. május 3.

Résztvevők: Balatoni József (Jocó bácsi) tanár, Adler Kata a Békés Iskolák program képviselője és Szlankó Viola az UNICEF Magyarország gyermekvédelmi igazgatója

Moderátor: Sodró Eliza

Partnerünk, az UNICEF Magyarország szakmai anyagai a témában – Gyermekvédelmi kisokos, KiberKresz, Bántalmazás az intézményekben – Mit tehetünk az otthoni és iskolai erőszak ellen? – szülők és pedagógusok számára egyaránt hasznosak. Alábbi linkről letölthető:

https://unicef.hu/letoltheto-tudasanyagaink

http://unicef.hu/bullying

Operabeavató című sorozatunk legnagyobb érdemei közé tartozik, hogy nem csak megértet, de meg is szerettet egy avíttnak hitt műfajt bárkivel. Erkel Ferenc klasszikusa különösen izgalmas témát és elemzési lehetőséget jelent – egyúttal egész évadban biztosítja a Bánk bán megismertetését azon korosztály számára is, akiknek vállára kötelező tananyagként nehezedik az opera alapjául szolgáló dráma. Szerintünk egy érettségi tétel témája is lehet szerethető, érthető, élvezhető. Minél többet szeretnénk tenni annak érdekében, hogy ezt a diákok is így gondolják!

Karácsonyi, jótékonysági kezdeményezésünk jóvoltából 2022. december 21-én összesen 135 diáknak és pedagógusnak tettük lehetővé a Magyar Zene Házában, hogy térítésmentesen vehessen részt az alábbi iskolákból Bánk bán sorozatunk 4. részén

XIII. kerületi Fischer Annie Zeneiskola

III. kerületi Aelia Sabina Zeneiskola

  1. kerületi Szabolcsi Bence Zeneiskola

XII. kerületi Tamási Áron Általános Iskola, Gimnázium és Német Nemzetiségi Gimnázium.  

A kezdeményezés nem csak a Delta Produkció társadalmi felelősségvállalásának kívánt első lépcsőfokává válni, de egyúttal sikeres kísérletnek is bizonyult. Pedagógusok segítségével produkciónkat fiatal közönség előtt is tesztelhettük – nagy sikerrel.