Fenntartható divatőrületek

 

Nagyszabású divatshow az újrahasznosítás jegyében

 

Mit jelent fenntarthatónak lenni? Hogyan valósítható meg mindez a hétköznapokban? Mi köze mindennek az öltözködéshez? Rezes Judit színésznő, Tihanyi Ildi jelmeztervező és a Delta Produkció nagyszabású divatbemutatóval és egész napos rendezvénysorozattal keresi a válaszokat a Merlinben.
A divatbemutató a 44. Budapesti Tavaszi Fesztiválon látható.
Időpont: 2024. május 4.
Helyszín: Merlin
Regisztráció itt

A program workshopokkal egészül ki

Öltözködési szokásaink újraértelmezése a környezetünk megóvása érdekében ma már nem hóbort, hanem szükséges és megkerülhetetlen része az életünknek. Azonban könnyű elveszni a divat kínálta lehetőségek és fogyasztási szokások útvesztőiben. Rezes Judit Jászai Mari-díjas színésznő, Tihanyi Ildi jelmez-és díszlettervező és a Delta Produkció arra vállalkozott, hogy alternatívát mutat a fenntartható öltözködés megvalósíthatóságára a hétköznapokban.

Az alkotók felkérésére tíz színésznő – Balla Eszter, Borbély Alexandra, Döbrösi Laura, Eke Angéla, Für Anikó, Grisnik Petra, Péterfy Bori, Sztarenki Dóra, Takács Nóra Diána, Trokán Anna – vállalta, hogy számára kedves, de már nem hordott ruhadarabjait divattervezők alakítsák át. Az újraálmodott öltözékeket a színésznők a Budapesti Tavaszi Fesztivál programjaként, egy nagyszabású show keretén belül mutatják be a kifutón, az újranyitó Merlin Színházban. A ruhákat öt divattervező – Amore.Kiss.Tibi, Balint Sara Bridal, Pinkponilo, Poláková Réka és Szarvas Valentin,- valamint a MOME textil- és divattervező szakos hallgatóiból álló öt csapat alkotja újra és tölti meg új tartalommal. A designerek az átalakítás során a legkülönfélébb megvalósítások mentén mutatják be elképzelésüket és saját védjegyüket az újrafelhasználhatóság területén.

Az est koreográfusa Duda Éva, aki Társulatának táncosaival a divattervezők saját kollekcióit kelti életre, de különleges produkcióval készül Horányi Juli énekesnő is. Bemutatkoznak a Magyar Képzőművészeti Egyetem látványtervező szakos hallgatóinak jelmezei és Tihanyi Ildi műanyag palackokból alkotott látványruhái. A performatikus elemekkel tűzdelt divatshow vizuáljáról Török Marcell, zenei aláfestéséről – méghozzá az újrahasznosítás jegyében – Vajdai Vilmos gondoskodik.

Az alkotók célja, hogy hiteles képviselőkkel, a fenntarthatóság iránt a magánéletükben is elhivatott művészek, színésznők, tervezők segítségével értelmezzék és fókuszba helyezzék a környezettudatos, fenntartható divat fogalmát. A látványos show a témához kapcsolódó további programokkal egészül ki napközben annak érdekében, hogy átfogó képet kapjunk arról, mit tehetünk mi magunk a tudatosságért.

A program a 44. Budapesti Tavaszi Fesztivál keretében a Budapest Brand nZrt. közreműködésével valósul meg.
Külön köszönet a Katona a József Színháznak.

A Moholy-Nagy Művészeti Egyetem Divat- és textiltervezés szakos hallgatói, akik Szűcs Edit jelmeztervező vezetésével vesznek részt a projektben: Pasker Nóra, Horváth Nikoletta Diána, Hoover Laura – Schuler Sára, Hutter Zsófia Csenge, Lóki Szimonetta – Vass Éva Krisztina, Tóth Eszter, Bató Dorottya – Németh Veronika, Bene Vivien, Kovács Andrea – Márton Réka, Geszti Vera, Ellenbacher Ádám.

A Magyar Képzőművészeti Egyetem Látványtervező szakos hallgatói, akik Tihanyi Ildi jelmeztervező vezetésével vesznek részt a projektben: Ágfay Míra, Baranyai Marcell, Darvay Botond, Diószeghy Balázs, Csonka Johanna, Kasa Blanka Berta, Nagy Sára, Osvárt Réka, Pruzinsky-Plótár Dániel, Pruzinsky-Plótár Péter.

A Duda Éva Társulat táncművészei, akik részt vesznek a projektben: Bundschuh Vera, Eleonora Accalai, Lajter Eszter, Pataki Noémi, Szél Dalma (vendégművész), Csató Málna, Temesvári Zsófia, Wéninger Dalma (vendégművész)

Játszóhely

Merlin

1052 Budapest, Gerlóczy u. 4.
+36 1 317 9338