Fenntartható divatőrületek

 

Mit jelent fenntarthatónak lenni? Hogyan valósítható meg mindez a hétköznapokban? Mi köze mindennek az öltözködéshez? Nagyszabású divatbemutatóval és egész napos rendezvénysorozattal igyekszünk válaszokat találni a kérdésekre. Fenntartható divatőrületek címmel a 44. Budapesti Tavaszi Fesztiválon debütál legújabb projektünk.

Öltözködési szokásaink újraértelmezése a környezetünk megóvása érdekében ma már nem hóbort, hanem szükséges és megkerülhetetlen része az életünknek. Azonban könnyű elveszni a divat kínálta lehetőségek és fogyasztási szokások útvesztőiben. Rezes Judit Jászai Mari-díjas színésznővel és Tihanyi Ildi jelmez-és díszlettervezővel arra vállalkoztunk, hogy alternatívát mutatunk a fenntartható öltözködés megvalósíthatóságára a hétköznapokban.

Felkérésünkre tíz színésznő – Balla Eszter, Borbély Alexandra, Döbrösi Laura, Eke Angéla, Für Anikó, Grisnik Petra, Péterfy Bori, Sztarenki Dóra, Takács Nóra Diána, Trokán Anna – vállalta, hogy számára kedves, de már nem hordott ruhadarabjait divattervezők alakítsák át. Az újraálmodott öltözékeket a színésznők a Budapesti Tavaszi Fesztivál programjaként, egy nagyszabású show keretén belül mutatják be a kifutón, az újranyitó Merlin Színházban. A ruhákat öt divattervező – Amore.Kiss.Tibi, Balint Sara Bridal, Pinkponilo, Poláková Réka és Szarvas Valentin,- valamint a MOME textil- és divattervező szakos hallgatóiból álló öt csapat alkotja újra és tölti meg új tartalommal. A designerek az átalakítás során a legkülönfélébb megvalósítások mentén mutatják be elképzelésüket és saját védjegyüket az újrafelhasználhatóság területén.

Az est koreográfusa Duda Éva, aki Társulatának táncosaival a divattervezők saját kollekcióit kelti életre, de különleges produkcióval készül Horányi Juli énekesnő is. Bemutatkoznak a Magyar Képzőművészeti Egyetem látványtervező szakos hallgatóinak jelmezei és Tihanyi Ildi műanyag palackokból alkotott látványruhái. A performatikus elemekkel tűzdelt divatshow vizuáljáról Török Marcell, zenei aláfestéséről – méghozzá az újrahasznosítás jegyében – Vajdai Vilmos gondoskodik.

Célunk, hogy hiteles képviselőkkel, a fenntarthatóság iránt a magánéletükben is elhivatott művészek, színésznők, tervezők segítségével értelmezzük és fókuszba helyezzük a környezettudatos, fenntartható divat fogalmát.

A látványos show a témához kapcsolódó további programokkal egészül ki napközben.

A program a 44. Budapesti Tavaszi Fesztivál keretében a Budapest Brand nZrt. közreműködésével valósul meg.

Bővebb információ.