Operabeavató

A legnagyobb operákat humoros és közérthető formában bemutató, népszerű sorozat.

Előadások

Az előadásról

2015-ben indult útjára az Operabeavató, amelyet Dinyés Dániel először az Ördögkatlan Fesztiválon mutatott be, ezután a Katona József Színházban volt látható, majd korábbi helyszíneit kinőve önálló életre kelt. A Delta Produkció rendhagyó előadás sorozata évek óta telt ház előtt bizonyít, és teszi mindenki számára élménytelivé az opera műfaját. A cél, hogy a színházkedvelő, a már operarajongó, vagy még operafélő és a szórakozni vágyó néző számára is egyedülálló élményt nyújtson.

A beszélgetős koncerteken olyan összefüggések után kutatnak az alkotók a legismertebb művekben, amelyekre egy szokványos opera előadás alatt nincs lehetősége a hallgatónak. Aki már járt Operabeavatón tudja, hogy nincs két egyforma előadás. Göttinger Pál az operai próbafolyamatba enged betekintést, míg Dinyés Dániel a történeteivel varázsol kontextust a zene köré. Mindennek középpontjában az improvizáció áll, a néző előtt próbált jelenetekkel nem csak egymást, de a közönséget is megnevetteti a csapat. A minden alkalommal egyedi, megismételhetetlen estéhez nemzetközileg is elismert operaénekesek társulnak.

A legnagyobb operákat humoros és közérthető formában bemutató, népszerű sorozat a 2022/23-as évadban, a Magyar Zene Házával együttműködésben, Erkel Ferenc Bánk bán című művét szedi ízekre, méghozzá úgy, ahogyan egy szokványos operaelőadás során nem nyílna lehetőség. 
Ezzel párhuzamosan indult el az Operabeavató új sorozata, A rendező közbeszól, amely nem egyetlen mű végigtárgyalását tűzte ki célul, hanem egy-egy hívószó, az operajátszás alapfogalmai (Pl.: hazugság, szenvedély, álruha, gyilkosság) köré épül játékos, szórakoztató formában, az adott este témájához választva részleteket a teljes operairodalomból.

A rendező közbeszól című sorozat 2022 szeptemberétől a 6színben látható, a Bánk bán egész évadon át tartó elemzésének helyszíne a Magyar Zene Háza.

Hogyan legyen a zene mindenkié? Hogyan legyen a színház mindenkié? Aki eljön egy Operabeavatóra, mindkét kérdésre választ kaphat. Csapatunk nem állít kevesebbet, mint hogy e két dolog – zene és színház – egyesülése, az opera, bárki számára érthetővé és élvezetessé tud válni. Jöjjön el és tesztelje magát: vajon ön MINDENKI?

Az előadások hossza 180 perc, egy szünettel
14 és 100 éves kor között mindenkinek ajánljuk

Alkotók

Zenei vezető: Dinyés Dániel

Rendező: Göttinger Pál

Rendezőasszisztens: Czaba Eszter

Producer: Kövesd Zsuzsa, Gerlóczi Judit

Az Operabeavatóban többek között olyan élvonalbeli operaénekesek vesznek részt, mint például Bordás Barbara, Bucsi Annamária, Gábor Géza, Horváth István, Kolonits Klára, Kovács István, Nánási Helga, László Boldizsár, Szélpál Szilveszter vagy Tötös Roland 

Galéria

Gordon Eszter

Játszóhely

6szín

1066 Budapest, Jókai u. 6.
szervezes@6szin.hu
+36 20 546 8766
6szin.hu

Magyar Zene Háza

1146 Budapest, Olof Palme stny. 3.
info@zenehaza.com
+36 70 799 9449
magyarzenehaza.com/