Operabeavató

 

A legnagyobb operákat humoros és közérthető formában bemutató, népszerű sorozat.

 

Előadások

2024. 06. 07. 19:00

A néző közbeszól

6szín

Az előadásról

Több mint tíz éve indult útjára az Operabeavató, amelyet Dinyés Dániel először az Ördögkatlan Fesztiválon mutatott be, ezután a Katona József Színházban volt látható, majd korábbi helyszíneit kinőve önálló életre kelt. A Delta Produkció rendhagyó előadás sorozata a kezdetektől telt ház előtt bizonyít, és teszi mindenki számára élménytelivé az opera műfaját. A cél, hogy a színházkedvelő, a már operarajongó, vagy még operafélő és a szórakozni vágyó néző számára is egyedülálló élményt nyújtson.
A beszélgetős koncerteken olyan összefüggések után kutatnak az alkotók a legismertebb művekben, amelyekre egy szokványos opera előadás alatt nincs lehetősége a hallgatónak. Aki már járt Operabeavatón tudja, hogy nincs két egyforma előadás. Göttinger Pál az operai próbafolyamatba enged betekintést, míg Dinyés Dániel a történeteivel varázsol kontextust a zene köré. Mindennek középpontjában az improvizáció áll, a néző előtt próbált jelenetekkel nem csak egymást, de a közönséget is megnevetteti a csapat. A minden alkalommal egyedi, megismételhetetlen estéhez nemzetközileg is elismert operaénekesek társulnak.

Az Operabeavató a tavalyi évadban már két helyszínen, két különböző sorozattal várta a közönséget. A legnagyobb operákat humoros és közérthető formában bemutató, népszerű sorozat a 2023/24-es évadban, a Magyar Zene Házával együttműködésben, Puccini Bohémélet című művét szedi ízekre. A jól ismert olasz opera elsőrangú színdarab is, amely sok együttes jelenetet, alkalmanként négy-öt közreműködő operaénekest ígér, így a szokásos improvizációs jelenlét még bátrabb formájában mutatkozhat meg.
Ezzel párhuzamosan látható az Operabeavató új sorozata, A néző közbeszól, amely nem egyetlen mű végigtárgyalását tűzte ki célul, hanem egy új magyar opera létrehozását. A csapat a közönség segítségével alkalomról alkalomra találja ki minden elemét az új műnek, amely így kilenc hónap alatt a nézők szeme láttára születik majd meg. Göttinger Pál a közönség által is diktált jelenetek kitalálásáért és az előttük zajló rendelkezőpróbák megtartásáért felel. Dinyés Dániel írja a zenét, Závada Péter költő, drámaíró pedig a librettót.

A néző közbeszól című sorozat 2023 októberétől a 6színben látható, a Bohémélet egész évadon át tartó elemzésének helyszíne a Magyar Zene Háza.

Hogyan legyen a zene mindenkié? Hogyan legyen a színház mindenkié? Aki eljön egy Operabeavatóra, mindkét kérdésre választ kaphat. Csapatunk nem állít kevesebbet, mint hogy e két dolog – zene és színház – egyesülése, az opera, bárki számára érthetővé és élvezetessé tud válni. Jöjjön el és tesztelje magát: vajon ön MINDENKI?

Az előadások hossza 180 perc, egy szünettel
14 és 100 éves kor között mindenkinek ajánljuk

Alkotók

Zenei vezető: Dinyés Dániel

Rendező: Göttinger Pál

Rendezőasszisztens: Czaba Eszter, Dicső Dorka

Producer: Kövesd Zsuzsa, Gerlóczi Judit

Az Operabeavatóban többek között olyan élvonalbeli operaénekesek vesznek részt, mint Bordás Barbara, Horák Renáta, Horváth István, Kiss András, Kolonits Klára, Kovácsházi István, Máthé Beáta, Pataki Bence, Sándor Csaba, Szélpál Szilveszter vagy Tötös Roland.

Galéria

Gordon Eszter, Mohai Balázs

Játszóhely

6szín

1066 Budapest, Jókai u. 6.
szervezes@6szin.hu
+36 20 546 8766
6szin.hu

Magyar Zene Háza

1146 Budapest, Olof Palme stny. 3.
info@zenehaza.com
+36 70 799 9449
magyarzenehaza.com/