A londoni színpadról egyenesen Budapestre: Darázs

 

A Delta Produkció legújabb előadása Morgan Lloyd Malcolm Darázs című kétszemélyes krimije, mely 2022 decemberétől látható Kiss-Végh Emőkével és junior príma-díjas Sodró Elizával a Centrál Színházban. Az előadás az iskolában elkövetett traumák felnőtt életünkre való hatásait vizsgálja, műfajának köszönhetően azonban a nehéz téma ellenére is befogadhatóan, izgalmasan, a fiatalok körében is népszerű módon.

Azt tapasztaltuk, hogy a Darázs témája valódi párbeszédeket indított el, amik az előadások után spontán közönségtalálkozókat eredményeztek. A Delta Produkció célkitűzése, hogy az előadásaink utóélete a nézői igényekkel összhangban fejlődjön, így elsőként egy podcast sorozatot, a 2023/24-es évadtól kezdve pedig egy feldolgozó programot indítottunk útjára. Tevékenységeink szakmai partnere  az Unicef Magyarország.

A kezdeményezés keretén belül olyan támogatók jelentkezését várjuk, akik aktívan szeretnének tenni közvetlen környezetükért és lehetőséget tudnak biztosítani egy-egy osztályközösség számára a programban való részvételre.

A bullying, azaz az iskolai zaklatás

 

Az UNICEF Magyarország  felmérést végzett a magyar középiskolás gyerekek körében, iskolai zaklatással, az erőszak elterjedtségének mértékével és működésmódjával kapcsolatban. A kutatás aggasztó eredményeket hozott. A megkérdezettek 66 százaléka arról számolt be, hogy tanulmányai során rendszeresen éri vagy érte fizikai, lelki vagy verbális erőszak, az esetek csaknem felében napi szinten. Elmondásuk szerint ez legtöbbször az osztályteremben történik, de mára mindennapos, hogy a bántalmazás gyakran az online térben is folytatódik, akár személyes üzenetek formájában, rosszabb esetben a közösségi felületek nyilvánosságának bevonásával. A bántalmazási esetek kimagasló százalékában az osztálytársak az elkövetők és a válaszadók negyede érzi úgy, hogy senkivel nem tudja megosztani a problémáját.

 

A felmérés:

https://unicef.hu/wp-content/uploads/2023/01/iskolai-bantalmazas-kutatas-unicef-magyarorszag-2022.pdf

 

Darázs című előadásunk középpontjában két egykori osztálytárs újbóli találkozása áll, amely során előtérbe kerül a közös iskolai múlt, érzelmi bántalmazás és anyagi kiszolgáltatottság. A történet váratlan fordulatainak köszönhetően a néző újra és újra feladni kényszerül előítéleteit, míg végül bekúszik bőre alá az előadás lényegi mondanivalója, a bullying, azaz az iskolai zaklatás. Mitől más minden? Attól, hogy ez a nehéz téma nem a megszokott dokumentumszínház direkt stílusában, hanem a krimi műfajának eszköztárával kerül a néző elé, így egy élvezetes, fordulatos és szórakoztató módját kínálva egy megkerülhetetlen társadalmi probléma körüljárására.

 

A Delta Produkció és az Unicef Magyarország együttműködése

 

Az Ébresztő-óra az UNICEF Magyar Bizottság első országos gyermekjogi iskolai programja. A program célja, hogy a fiatalok körében növelje a gyermekjogok ismertségét, érzékenyítse a résztvevőket a kortárs bántalmazás és az iskolai zaklatás felismerésének irányában. A 2014-ben indult programot 2023-tól az iskolai falain kívülre, a Centrál Színházba adaptáljuk, a 16-18 éves korú osztályközösségek igényeinek megfelelően. A foglalkozás kerüli a didaktikus megoldásokat, helyette interakción és párbeszéden alapul, játékos formában. Trénerei gyermekjogi, szociális, humanitárius vagy ismeretterjesztési területen már tapasztalatokkal rendelkező önkéntesek.

 

A program leírása

 

A programban résztvevő osztályközösségek pedagógus képviselőivel az előadás megtekintését megelőzően felvesszük a kapcsolatot és részletesen átbeszéljük, mire számíthatnak az előadás és a program kapcsán, javaslatokkal élünk, amiket lehetőség szerint már a programot megelőzően be tudnak építeni egy irodalom vagy osztályfőnöki óra keretén belül.

A színházi előadás megtekintését megelőzően egy 20 perces felkészítő foglalkozás vár a résztvevőkre a helyszínen, amelynek segítségével az előadást már sokkal tudatosabban, kritikus szemmel tudják végigkísérni. Ezt követően megtekintik közösen az előadást, amely után további 40 percben, játékos, interaktív formában kaphatnak a fiatalok ismereteket mindarról, amelyet a Darázs című előadás is témaként kínál.

A programot követően sem engedjük el a kezüket, részletes tájékoztatást kapnak arra vonatkozóan, hova és kihez tudnak fordulni és szükség esetén a pedagógusok munkáját is tovább tudjuk támogatni az Unicef Magyarország rendelkezésre álló programjaival.

https://ebresztoora.unicef.hu/

 

Célkitűzésünk

 

Hisszük, hogy a művészet eszközeinek segítségével a fiatalok könnyebben ismerhetik meg a kortárs zaklatás kérdéseit, problematikáját, a foglalkozást vezetők pedig nem csak a látottak helyes és helytelen mivoltjában segítenek eligazodni, de közösen értelmezik a kamaszokkal a Nemzetközi Gyermekjogi Egyezményben foglalt jogokat is.

A jogok ismerete elősegíti, hogy a gyerekek felelősségteljesebbé és tudatosabbá váljanak, hogy javuljon önértékelésük, szélesedjen a látókörük, és fogékonyabbá váljanak az őket körülvevő és állandóan változó világ problémáira. A gyerekeken keresztül a társadalom attitűdjét is alakítani tudjuk.

 

A foglalkozás során a fiatalok olyan kérdésekre is választ kaphatnak, amelyeket más körülmények között nem mernének feltenni és amelyekre nem mindig nyílik lehetőség az iskola falain belül. A színházi előadás megtekintése egy olyan alapélményt kínál, amely összekovácsolja és közösséggé formálja a résztvevőket, amelyet követően biztonságos és szakértői közegben nyílhatnak meg, tehetik fel kérdéseiket és juthatnak olyan információkhoz, melyek számukra eddig ismeretlenek voltak.

 

 A program életbe lépése

 

Október 1-én, a Kölcsey Ferenc Gimnázium diákjainak részvételével indítottuk útjára kezdeményezésünket. Budapest Főváros 6. kerület Terézváros Önkormányzata támogatásának jóvoltából pedig 2023. október és decembere között összesen 108 diáknak van lehetősége térítésmentesen részt venni a programban, az előadáson és a hozzá kapcsolódó foglalkozáson.

Hisszük, hogy a program kivételes megoldást jelenthet mindazon osztályközösségek számára, akik egy új, izgalmas és élvezhető formában szeretnének elmélyedni egy megkerülhetetlen témában. Célunk, hogy a Darázs című előadás, és az ahhoz kapcsolódó feldolgozó program minél több fiatalhoz eljusson.

 

Támogatási lehetőségek

 

A Delta Produkció örömmel fogadja mindazon osztályközösségek megkeresését, akik részt vennének programunkban, továbbá olyan támogatók jelentkezését, akik szeretnének tenni azért, hogy a fiatal felnőttek számára egy tudatosabb és biztonságosabb jövőt teremthessünk.

További információ: info@deltaprodukcio.hu

Lépjen velünk kapcsolatba!